Így tedd még jobbá az első napod az új munkahelyen

 

Szóval írtál egy kiváló CV-t, összeállítottál egy megfelelő ruhatárat és sikeresen vetted az akadályokat az állásinterjún - új állást kaptál! Gratulálunk, de… mi lesz most?

Egy biztos, a neheze le van tudva. Legalábbis az idegenkedős, idegeskedős fele. De, mint tudjuk, az első benyomás nagyon sokat számít, ezért fontos, hogy ne csak az interjún, de az első munkanapon is tip-top legyél. Itt van néhány jótanács, amik segíthetnek átlendülni az első napon az új munkahelyeden.

 

Alakíts ki egy új reggeli rutint

 

Az új munkahely új reggeli rutint is jelent legtöbbször: máskor kell kelned, máshova kell menned, és minden bizonnyal a vállalati kultúra is más. Éppen ezért ez a legjobb pillanat új alapokra helyezni a reggeleket. Ha eddig inkább kihagytad a reggelit, kelj mostantól korábban, és iktasd be minden nap. Szánj egy kis időt testedzésre reggelente, még ha ez néhány perc is csupán - ha végképp nincs időd vagy energiád ilyesmire, legalább szánj egy kis időt magadra. Olvass, meditálj, hallgass zenét - foglalkozz valamivel, amit igazán szeretsz, és akkor nem a munka határozza meg az egész napodat, hanem az is csak egy programpont lesz a többi között.

 

Öltözz a munkakörnek megfelelően

 

Az interjú alkalmával már bepillanthattál a munkahelyre, láthattad, hogyan öltöznek mások. Bár nagyon fontos, hogy jól érezd magad a ruháidban, első nap azért jobb biztosra menni, és a szokásosnál egy picivel csinosabban, elegánsabban érkezni. Ne térj el a saját stílusodtól, de azért mindenképp illeszkedjen az öltözeted a munkahelyi elvárásokhoz és szokásokhoz. Hidd el, nem akarsz az az ember lenni, akire mindenki úgy emlékszik, mint a szerencsétlen, aki vicces rövidnadrágban, vagy éppen kirívóan elegáns öltönyben érkezett. Éljen az arany középút!

 

Érkezz korán (de ne túl korán)

 

Úgy gondoljuk, teljesen egyértelmű, hogy késni nem illik, főleg nem az első munkanapodon, de ha nagyon korán érkezel, az nem csak a te munkarutinodat törheti meg, de másokét is. A főnököd vagy más, közelebbi és távolabbi kollégák is együtt dolgoznak veled, és nem árt alkalmazkodni. A legjobb talán az, ha a megbeszélt kezdési időpont előtt 15 perccel toppansz be.

 

Ha elhívnak ebédelni, MENJ!

 

Egy közös ebéd a kollégákkal és a főnökkel sokat segít, személyesebben, az irodán kívüli világban is megismerheted őket. Ez óriási lökést adhat, segít megszabadulni az első napi idegeskedéstől és feszültségtől. Az ebéd szintén jó alkalom arra, hogy megismerd a többiek személyiségét, munkastílusát, vagy kapj néhány tanácsot a munkahellyel kapcsolatosan - és egyébként is, Székelyföldön az étkezés és a meghívás is igencsak szent dolog, nem lenne szép visszautasítani. Hogy biztosan jól menjen az ebéd, készülj néhány témával (friss hírek, saját sztorik, sztárpletykák, stb.), de azért kerüld az érzékeny témákat.

 

Tűzz ki három célt a munkáddal kapcsolatosan

 

Amíg állást keresel, minden bizonnyal többet tudsz meg saját magadról is, főleg azt, hogy mit akarsz és mit nem, milyen igazán jó készségeid vannak, és melyek azok, amiken még dolgoznod kéne. Ezek alapján könnyen kitűzhetsz néhány új célt magad számára: lehet, hogy szeretnéd, ha rádbíznák valamelyik projektet, vagy valami új ötlettel akarsz előállni, esetleg valamilyen új dolgot tanulnál meg. Ha már a kezdetben kitalálod ezeket a célokat, sokkal könnyebb lesz elérni őket, és így egyenes az út a sikerig.

 

Örvendj a változásnak

 

A dolgok másképp fognak működni az új munkahelyen, és ez teljesen rendben van. Fontos, hogy nagyon nyíltan közelíts a munkához, és tanulj meg mindent, amit csak lehet. Légy türelmes magaddal, időre van szükség, hogy minden munkafolyamatot megtanulj, munkatársat megismerj és, hogy megszokd a vállalati kultúrát és szokásokat. Győződj meg róla, hogy érted, hogy mennek a dolgok az új munkahelyen, mielőtt hirtelen építő jellegű javaslatokkal állnál elő.

 

Légy önmagad

 

Oka van annak, hogy felvettek, annak, hogy téged vettek fel. Mosolyogj, lazíts és élvezd az első napját valami igazán új és izgalmas kalandnak!